Treći tender za privatizaciju Pobjede

Bez autora
Sep 26 2011

Tender za privatizaciju Pobjede biće objavljen ove sedmice - najvjerovatnije sjutra. Na tenderu koji je pripremljen biće ponuđene Vladine akcije. Država u ovom momentu ima 85,9 odsto akcijskog kapitala u Podgorici. U Vladi je Pobjedi rečeno da se za najsariju novinsku kuću u Crnoj Gori traži strateški partner. Ovo je treći tender za privatizaciju Pobjede. Prvi je objavljen u novembru 2007. godine. Tada je na prodaju ponuđeno 51 odsto akcija koje je imala Vlada u Pobjedi. Austrijsko njemački kontern WAZ od starta je najavljivao interesovanje za preuzimanje ove kompanije. I pored toga nije dostavio ponudu na tender. Drugi tender objavljen je u julu 2008. godine. Tadašnja Agencija za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja na tender je ponudila takođe 51 odsto akcija Pobjede. Pravo učešća na tenderu i tada su imale kompanije sa najmanje pet godina iskustva u osnovnoj novinskoj djelatnosti, najmanje 15 miliona eura prihoda u prošloj godini. Uslov je bio i da su u svakoj od prethodne tri godine poslovale sa profitom.

Treći tender za privatizaciju PobjedeTender za privatizaciju Pobjede biće objavljen ove sedmice - najvjerovatnije sjutra. Na tenderu koji je pripremljen biće ponuđene Vladine akcije.

Država u ovom momentu ima 85,9 odsto akcijskog kapitala u Podgorici.

U Vladi je Pobjedi rečeno da se za najsariju novinsku kuću u Crnoj Gori traži strateški partner.

Ovo je, podsjetimo, treći tender za privatizaciju Pobjede. Prvi je objavljen u novembru 2007. godine. Tada je na prodaju ponuđeno 51 odsto akcija koje je imala Vlada u Pobjedi. Austrijsko njemački kontern WAZ od starta je najavljivao interesovanje za preuzimanje ove kompanije. I pored toga nije dostavio ponudu na tender.

Drugi tender objavljen je u julu 2008. godine. Tadašnja Agencija za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja na tender je ponudila takođe 51 odsto akcija Pobjede. Pravo učešća na tenderu i tada su imale kompanije sa najmanje pet godina iskustva u osnovnoj novinskoj djelatnosti, najmanje 15 miliona eura prihoda u prošloj godini. Uslov je bio i da su u svakoj od prethodne tri godine poslovale sa profitom. Tadašnjim pravilima je, podsjetimo, pravo da konkuriše imala kompanija koja je u direktnom ili indirektnom vlasništvu sa onim koji ispunjava uslove, kao i konzorcijum čiji je vodeći član kvalifikovan za učešće na tenderu. Formiranje konzorcijuma između učesnika tendera bilo je moguće samo uz prethodno odobrenje Tenderske komisije. Tenderska dokumentacija koštala je tada 10.000 eura. Ponuđač je bio dužan i da dostavi bezuslovnu bankarsku garanciju banke sa kreditnim rejtingom najmanje 3 B ili one koju odobri Tenderska komisija u vrijednosti od 150.000 eura.

Ni tada država nije uspjela da privatizuje najstriju novinsku kuću u državi.

Pobjeda je u jeku oba prethodna tendera imala više od 400 zaposlenih. Danas je broj zaposlenih prepolovljen kroz socijalni paket, odnosno program za dobrovoljni odlazak iz kompanije uz isplatu otpremnina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik